Q&A uitvoeringsakkoord gegevensuitwisseling

  • 23 januari 2024

Op maandag 22 januari is het IZA uitvoeringsakkoord gegevensuitwisseling ondertekend. Hiermee komt overkoepelende elektronische gegevensuitwisseling in de zorg een stap dichterbij. Hoe zit dat? En wat verandert er voor verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten?

  1. Wat gaat er veranderen?
    De manier waarop in de zorg wordt geregistreerd kan beter. Daarvoor wordt een taal ingebouwd die kan communiceren met de verschillende bestaande systemen. Dit valt onder het project Eenheid van Taal. In 2018 is vanuit het zorgveld gekozen om het systeem Snomed als overkoepelende vertaler te gebruiken voor de opslag, het delen en de overdracht van gegevens.

  2. Waarom is deze vorm van digitale uitwisseling belangrijk?
    Omdat het zorgt voor dezelfde taal tussen verschillende zorgorganisaties en –sectoren, ofwel Eenheid van Taal. Met Snomed kunnen de gegevens vanuit het ziekenhuis naar de wijkverpleging of van een bepaalde thuiszorgorganisatie naar een andere organisatie. Dat scheelt tijd en het zorgt voor een betere overdracht.

  3. Wat merk ik er als zorgprofessional van?
    De grootste veranderingen zijn technisch en zullen achter de schermen plaatsvinden. Wel kan het zijn dat zorgprofessionals op sommige plekken anders moeten registreren. Er zal wat meer met codes en minder met vrije tekst worden gewerkt. De invoering vraagt mogelijk om wat (tijd)investering, maar het uiteindelijke doel is dat het zorgt voor minder administratieve lasten, minder informatieverlies (veiligheid) en een makkelijkere uitwisseling van gegevens zorgbreed.

  4. Welke systemen worden gebruikt om digitale gegevens van patiënten en cliënten op te slaan?
    De systemen zijn de klantendossiers. Je kunt denken aan ONS van Nedap of HiX van Chipsoft. Die systemen maken gebruik van bijvoorbeeld Omaha System, Nanda Nic Noc of ICF. In de wijkverpleging wordt veel gebruikgemaakt van Omaha System en in de ziekenhuizen van Nanda Nic Noc.

  5. Wat is de relatie tussen Snomed enerzijds en Omaha System, Nanda Nic Noc en ICF anderzijds?
    Snomed is een overkoepelende taal die gegevens organisatie-overstijgend vastlegt. Omaha System, Nanda Nic Noc en ICF ondersteunen zorgprofessionals bij het vastleggen van gegevens in een specifieke werksituatie.

    Als de gegevens in de Snomed-taal worden vastgelegd in het zorgdossier, kunnen ze goed uitgewisseld worden met andere organisaties. Het is dus niet belangrijk of je gebruikmaakt van Omaha System, Nanda Nic Noc of ICF, zolang de gegevens maar gecodeerd worden in Snomed. Dat betekent dat je met je eigen classificatiesysteem kunt blijven werken. Classificeren is het ordenen van gegevens van patiënten en cliënten.
Lees hier meer over eOverdracht

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)