‘Longkanker in perspectief’ 5 november 2024

We kijken met plezier en enthousiasme terug naar deze enerverende en inspiratievolle dag, met een gevarieerd programma over longoncologie.

Tijdens de sessie moleculaire diagnostiek hebben we een uitgebreid overzicht gekregen over DNA onderzoek binnen longkanker zorg. Hoe worden kankercellen onderzocht, op zoek naar (nieuwe) mutatie en RNA-fusies met als doel in de toekomst nog beter en gerichter te kunnen behandelen.

Daarnaast zijn de behandelmogelijkheden immunotherapie en doelgerichte therapie uitgebreid besproken. Wat zijn de ontwikkelingen en mogelijkheden binnen deze behandeling en werd benadrukt dat de samenwerking tussen de verschillende disciplines belangrijk is. Tevens werd er een mooie koppeling gemaakt naar de praktijk met adviezen en ervaringen binnen het bijwerkingenmanagement.

Hier sloot de sessie personalised medicine in de dagelijkse praktijk heel mooi op aan. Het blijkt dat bepaalde patiënten door hun erfelijke eigenschappen een grotere kans op ernstige bijwerkingen hebben van bepaalde medicijnen. Anderen zijn veel gevoeliger voor een medicijn en hebben daardoor een andere dosis nodig.

De laatste sessie ging over samen beslissen. We willen dat mensen met longkanker de beste zorg ontvangen, maar dit kan voor elke patiënt iets anders betekenen. Hier gaan medische adviezen en persoonlijke voorkeuren hand in hand. Tijdens deze sessie werden handvatten voor in de praktijk aangereikt, maar werd ook advies gegeven door een ervaringsdeskundige, en patiënt vanuit de praktijk. Zij heeft ons veel kracht en inzicht meegegeven voor de toekomst. 'Ervaringsdeskundigheid brengt andere perspectieven met zich mee, haalt zorgverleners uit hun comfortzone en dat is essentieel voor veranderingen.'

De 9e editie van 'Longkanker in perspectief', georganiseerd door de tumorwerkgroep Pulmonale Oncologie van de V&VN Oncologie samen met Pfizer Oncology.

Tineke Lammers, Erna Haverkate, Vivian Van Even, namens pfizer

Voor volgend jaar staat de pfizerdag op 4 november in de agenda. SAVE THE DATE!

5e Landelijke immuuntherapiesymposium 15 oktober 2024

Het was weer tijd voor het 5e landelijke immuuntherapiesymposium voor verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten! Op 15 oktober 2024 vond het voor het eerst plaats in het V&VN gebouw in Utrecht. Een prima locatie: goed bereikbaar, ruime zalen en een heerlijke lunch!

Immuuntherapie is een spannende en steeds verder ontwikkelende behandelmethode voor kanker. Tijdens deze dag werden de laatste ontwikkelingen besproken over verschillende soorten kanker, zoals melanoom, blaas- en nierkanker, longkanker en zelfs een relatief nieuw gebied: upper gastro-enterologie. Ook werd er veel aandacht besteed aan immuun gerelateerde toxiciteit. Specialisten uit verschillende vakgebieden—reumatologie, endocrinologie, dermatologie, cardiologie en longgeneeskunde—gingen in op de toxiciteit binnen hun specialisme. De casuïstiek zorgde voor veel verheldering in deze complexe materie.

En natuurlijk was er volop gelegenheid om te netwerken! Iedereen kon met elkaar praten over hoe het in hun ziekenhuis geregeld is, wat leidde tot nieuwe ideeën en inzichten.

Deze dag had ook een speciaal tintje, omdat Henk Mallo, die altijd met veel plezier en inzet de organisatie heeft geleid, afscheid nam. Henk, we gaan je missen! Maar we hebben goed nieuws: de symposiumcommissie is uitgebreid met Ghislaine Horsman van RDGG en Pleun Keij van UMCU. We gaan door met het organiseren van dit geweldige symposium!

Een vast verpleegkundig aanspreekpunt voor alle patiënten met longkanker

Longkanker Nederland pleit ervoor dat elke persoon met longkanker, náást zijn of haar behandelend arts, ook een vast verpleegkundig aanspreekpunt heeft. Een soort casemanager in de vorm van een verpleegkundig specialist of een oncologieverpleegkundige. Uit onderzoek blijkt dat nog niet elke patiënt met longkanker terecht kan bij een vast aanspreekpunt, terwijl hier wel behoefte aan is. Om longkankerteams te inspireren om de rol van een vast verpleegkundig aanspreekpunt (verder) in te bedden in de praktijk, hebben we een witboek met handvatten, tips en good practices ontwikkeld.

Aanleiding project
Afgelopen jaren heeft patiëntenorganisatie Longkanker Nederland signalen ontvangen waaruit blijkt dat de rol van een vast verpleegkundig aanspreekpunt nog niet in elk ziekenhuis optimaal ingebed is.
Volgens de kwaliteitsregistratiedata van Dutch Institute for Clinical Auditing (DICA) hebben vrijwel alle ziekenhuizen een vast aanspreekpunt. Echter, de invulling en inbedding van de rol is niet altijd even duidelijk. Hierdoor is nog niet overal een vast verpleegkundig aanspreekpunt voor elke patiënt met longkanker beschikbaar.

Lidia Barberio, directeur Longkanker Nederland: “Daarom zijn wij in 2020 het project Een vast verpleegkundig aanspreekpunt voor patiënten met longkanker gestart. Via enquêtes onder artsen, verpleegkundigen en patiënten hebben we ervaringen met de rol van een vast verpleegkundig aanspreekpunt opgehaald en verwerkt in een witboek. Ons doel hiermee is om longkankerteams in ziekenhuizen te helpen om een vast verpleegkundig aanspreekpunt voor patiënten met longkanker in te bedden in de praktijk. Zo kunnen zij gebruikmaken van de ervaringen die in andere ziekenhuizen goed werken.”

Lees meer
VA Long

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)