Nieuwe adviezen FZO-beroepen & Ambulanceverpleegkundigen
- 17 december 2024
- Nieuwsbericht
- Ambulancezorg
Het Algemeen Bestuur van het Capaciteitsorgaan heeft op 27 november jl. het Capaciteitsplan voor de FZO-AVP beroepen vastgesteld. Hierin staan nieuwe instroomadviezen voor 17 medisch ondersteunende beroepen en gespecialiseerde verpleegkundigen.
Uitkomsten
De verwachting blijft dat er in de toekomst voor deze groep gespecialiseerde verpleegkundigen en medisch ondersteunende beroepen veel zorgprofessionals nodig zullen zijn. Het advies voor de opleidingen tot de FZO-AVP-beroepen is om jaarlijks 4.311 personen te laten instromen. Dit is lager dan de 4.954 plekken die in 2022 werden geadviseerd. Dat komt voornamelijk door de toenemende focus op het streven om het aantal werkenden in de zorg beperkt te houden én om de toename van de zorgkosten af te remmen.
Het bestaande arbeidsmarkttekort voor de FZO-AVP-beroepsbeoefenaren blijft fors. Dat komt tot uitdrukking in een relatief hoge vacaturegraad. De vacaturegraad is de afgelopen 2 jaar wel gedaald en zit nu weer op het niveau van vóór de COVID-19 pandemie. Het aantal werkzame beroepsbeoefenaren is zeer licht gestegen en dat geldt ook voor de gerealiseerde instroom in de opleidingen.
De vraag naar zorgprofessionals zal naar verwachting ook de komende jaren blijven stijgen. Dit komt door de groeiende bevolking en vergrijzing, maar ook om dat er technologisch en vakinhoudelijk steeds meer kan en er vanuit de samenleving steeds hogere kwaliteitseisen worden gesteld. De groeiverwachtingen vlakken af doordat zorginstellingen rekening houden met het beperken van de stijging van de zorgkosten.
Punten van aandacht
De gerealiseerde totale instroom in de opleidingen was de afgelopen jaren lager dan het totaal van de instroomadviezen. Zorginstellingen geven aan dat er onvoldoende geschikte of geïnteresseerde kandidaten zijn en dat begeleiding door de werkdruk steeds lastiger wordt. Er bestaan hier wel grote verschillen tussen de opleidingen en er zijn ook grote verschillen tussen regio’s en tussen zorginstellingen.
Het is daarmee onwaarschijnlijk dat de geadviseerde opleidingsplekken de komende jaren in zijn geheel gerealiseerd zullen worden. Zorgprofessionals en zorginstellingen willen zich echter blijven inspannen om voldoende professionals op te leiden. Andere oplossingsrichtingen dan het opleiden van meer mensen zijn ook nodig. Hierbij valt te denken aan goed werkgeverschap en flankerend beleid voor het beter inzetten en behouden van de huidige beroepsbeoefenaren enerzijds, en het verder beperken van de behoefte aan zorg anderzijds.
Links naar:
Capaciteitsplan FZO-beroepen & Ambulanceverpleegkundigen
Verantwoording en Methodologische bijlage
Infographics
Aanbiedingsbrief aan de Minister van VWS
Bij vragen over het advies kunt u contact opnemen met Cisca Joldersma, directeur via c.joldersma@capaciteitsorgaan.nl of Koen Füssenich of Maurice Heck, programmasecretarissen via k.fussenich@capaciteitsorgaan.nl of m.heck@capaciteitsorgaan.nl
Dit bericht is ook geplaatst op capaciteitsorgaan.nl.
Word lid en praat mee!
Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.